Músics en residènciaTemps de lectura: 4'

Fa uns quants dies vaig rebre un correu electrònic de la Patricia, que em convidava a conèixer el festival ‘Músics en residència‘. A mi em sonava de lluny així que em va picar la curiositat i vaig buscar què era exactament. Aquest any em sonarà de prop!

Durant els últims quinze dies he tornat a estar especialment ocupat i no he pogut escriure gaire: vaig viatjar a Bèlgica per a fer una comunicació al simposi de l’Associació Internacional de la Trompa (IHS), he fet un concert amb l’Orquestra Barroca Catalana al costat de casa i també he estat preparant els últims detalls del viatge que ressegueix l’exili de Casals a Prada de Conflent. I tot això a més de l’activitat habitual, que no és poca.

Però he trobat un moment, abans de fer una mica de vacances de veritat (no per falta de temps!), per a escriure aquest article, que és una mica diferent als habituals. Perquè ja sabeu que molts temes van sorgint de les converses que tinc en el dia a dia amb amics i coneguts. Qüestions que van apareixent, així sense pensar. I aquesta vegada, com us deia, m’han convidat a parlar d’una iniciativa concreta.

Havia sentit alguna cosa d'aquest festival de cambra que se celebra a Alella, però no I'he visitat mai. En aquesta edició fan 10 anys i jo sense assabentar-me! Així que he decidit que aquesta vegada vaig a veure'l i que us parlaré de què és.Clica per tuitar

Havia sentit alguna cosa d’aquest festival de cambra que se celebra a Alella, però no I’he visitat mai. En aquesta edició fan 10 anys i jo sense assabentar-me! Així que he decidit que aquesta vegada vaig a veure’l i que us parlaré de què és, perquè la proposta és interessantíssima, no només a nivell musical: la filosofia del què fan és digna de ser coneguda i només arribar al desè aniversari ja és motiu suficient de celebració. Anem per parts.

Una de les particularitats d’aquest festival és que el títol és literal: un grup de músics viu durant una setmana a casa de la gent del poble i durant aquest temps assagen junts i acaben oferint concerts, en format de cambra. En aquesta edició són una vintena d’intèrprets (perquè l’últim programa és més gran de l’habitual), amb un llistat de noms impressionant: ja sabeu que sóc trompista i tan sols veure el José Vicente Castelló és ja motiu suficient de celebració!

Una altra de les coses interessants és que durant els dies que dura el festival, aquests assajos que van fent els músics són oberts. És a dir que des de demà mateix podeu assistir a les sessions de treball i veure què fan els músics quan preparen una peça:

Ja us dic jo que això no passa molt sovint. Veure com es desenvolupa un assaig és una experiència molt diferent a la d’un concert: es pot veure encara de més a prop els músics en acció, pots descobrir més profundament què hi ha a l’interior de les peces que toquen i pots aprendre moltíssim de la música i de l’ofici de músic.

Ah, si feu clic a la imatge anterior veureu tot el programa d’assajos i concerts en gran. I si voleu saber quines són les actuacions i les obres en detall, podeu visitar el web del festival i descarregar-vos el llibret amb tota la informació.

Els quatre concerts són molt diversos, tant pel que fa a la plantilla (des de duos de cordes fins a una orquestra de cambra amb veu) com pels compositors (de Bach a autors del segle XX). allà va un resum molt ràpid:

  • dijous 18 de juliol, a les 21.00h: 8 cordes i 2 arcs, amb una variadíssima proposta de duets de cordes.
  • dissabte 20 de juliol a les 21.00h: Bach, 10 anys de Músics en residència, amb un parell de concerts de Bach i la famosa Suite en si menor.
  • dilluns 22 de juliol, a les 21.00h: Romanticismes, música de Schumann, Brahms i Juon. Des de duets fins a sextet, amb vents, cordes i piano. Imprescindible!
  • dimecres 24 de juliol, a les 21.00h: ​El cant de la terra, versió de l’obra de Mahler arranjada per a conjunt de cambra per Arnold Schönberg i Reiner Rihm. Ah, hi ha una xerrada prèvia sobre la ciutat de Viena com a centre musical europeu, a càrrec de Josep Casals, filòsof i doctor en història de l’art, a les 20.00h

Tots els concerts són a l’Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella i podeu comprar les entrades a través del mateix web del festival.

 

BONUS TRACK | He fet el llistat dels meus favorits. No us perdeu el Lament per a dues violes de Frank Bridge del primer dia i, per damunt de tot, no falteu al Trio per a violí trompa i piano de Brahms del dilluns 22 de juliol. Ah, les entrades per l’últim concert ja s’han exhaurit!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

51 Shares
Share
Tweet
Share