Reutilització, paròdia, homenatge, cita i plagi (2)Temps de lectura: 2'

Continuem amb la sèrie d’articles sobre les diferents maneres de reutilitzar materials musicals diversos. Coincidint amb la xerrada prèvia d’Històries Elèctriques, fem un triple salt mortal per a veure com el mestre del reciclatge Bach és també reciclat.

I és que l’interès en la música de Johann Sebastian Bach ha provocat al llarg de la història contínues revisions, revisitacions i reinterpretacions. De Mendelssohn a Webern, de Schumann a Schoenberg. I més enllà.

S’ha tocat amb tot tipus d’instruments: des dels més antics als més moderns, s’ha actualitzat la seua escriptura, s’ha instrumentat i s’ha reinstrumentat.

Ha inspirat noves creacions com Die Stille vor Bach de Pere Portabella, La pantera imperial de Carles Santos o l’After Bach de Brad Mehldau, entre moltíssimes altres.

Segur que heu provat l’últim doodle de Google per a celebrar el recent aniversari de Bach, que ha captivat a tothom per la seua capacitat de bachialitzar qualsevol melodia (o casi…) mitjançant la intel·ligència artificial. Fins i tot els ordinadors han estudiat el seu contrapunt!

L'interès en la música de Johann Sebastian Bach ha provocat al llarg de la història contínues revisions, revisitacions i reinterpretacions. De Mendelssohn a Webern, de Schumann a Schoenberg. I més enllà.Clica per tuitar

Però, sense cap mena de dubte, el gran èxit de Bach (en el recent món de la discografia) va ser l’álbum que Wendy Carlos (abans coneguda com Walter) va enregistrar interpretant partitures del músic d’Eisenach amb els nous sintetitzadors inventats als EUA: Switched-On Bach. Una música que a finals dels 1960 passava aleshores dels dos-cents anys i que va gaudir d’un enèsim renaixement, un boom enorme. L’èxit va ser brutal: disc de platí i top10 de la Billboard (i més, si llegiu l’article de la viquipèdia…).

La Wendy encara és viva (almenys en el moment d’escriure aquestes línies) i és ben zelosa dels seus drets d’autora, així que és impossible trobar una de les seues versions originals al Youtube.

Així que, perquè us en feu una idea, allà va la presentació que Leonard Bernstein va fer d’un sintetitzador amb música de Bach a un dels Young People’s Concerts. La realització televisiva no té pèrdua:

BONUS TRACK | Ja va per endavant que aquesta és una de les bonus track més friquis que he compartit fins ara: Luis Cobos, Johann Sebastian Bach i Wendy Carlos a Muchachada Nui. Tanmateix, el rigor històric és d’un nivell espectacular: BRA-VO! Si teniu 10 minuts, pocs prejudicis i cap sentit del ridícul (o allò que en diuen “vergonya aliena”), endavant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

38 Shares
Share
Tweet
Share