Directors en acció (5): Valery GergievTemps de lectura: 3'

Quan les anècdotes esdevenen categoria, un director com Gergiev passa de ser conegut per les seues interpretacions a ser famós per la batuta amb la qual dirigeix. En aquesta nova entrega de la sèrie ‘Directors en acció‘, un escuradents n’és el protagonista.

En un principi, Valery Gergiev és conegut per ser el director artístic i general del Teatre Mariïnski, entre molts altres càrrecs i mèrits. Tota una autoritat cultural russa que es presenta a la seua web com “un vívid representant de l’escola de direcció de Sant Petersburg”.

I no és per a menys. No, no ho dic per aquesta imatge de continuador de la tradició sinó per la feina que ha portat a terme al capdavant del teatre d’òpera. Amb un joc de paraules fàcil, a El País el van nomenar “el tsar del Mariïnski“. I al subtítol ja esmentava el president rus Putin.

Bé, potser ja el coneixeu (o si no, val la pena començar) per les seues versions de Xostakóvitx. I si no heu escoltat mai aquest compositor, també podeu entrar a través de la monumental Simfonia núm. 7 ‘Leningrad’, una obra que és un crit contra el feixisme i que de seguida veureu que té semblances amb l’exemple del final.

Cert és que la figura de Gergiev ha servit a Rússia per a projectar al món la imatge de potència cultural que històricament ha sigut. I que en el director també hi ha una vessant política innegable: “Jo també sóc d’Ossètia” va dir quan va dirigir entre soldats a la devastada ciutat de Tskhinvali, una població víctima de la guerra entre Geòrgia i Rússia pel control de la zona. El seu repertori va incloure la Leningrad i un Txaikovski (algunes fonts diuen la Cinquena, altres la Sisena).

És una autoritat en la música dels seus compatriotes, els russos. Però més que per les seues grans proeses musicals o actes polítics, Gergiev és conegut mundialment pel seu particular gest i per dirigir amb un escuradents.

Per què? Doncs hi ha fins a tres versions diferents i encara no he pogut esbrinar quina és la vertadera. Probablement perquè ell mateix vol mantindre el misteri o, simplement, una d’elles és la certa i el director passa olímpicament de tot.

Començant per la menys creïble, la primera de les explicacions és que al llarg de la seua carrera, el director rus ha tingut uns quants accidents amb les batutes i n’ha perdut moltes entre el públic i els seus músics. Sí, no seria el primer a qui li cau la batuta de les mans, però no sé… no li done molt de crèdit, ni que ho haja publicat The Guardian.

La segona de les teories és una qüestió de focus, de concentració. És a dir que el fet de subjectar alguna cosa entre les mans manté aquesta actitud. El que ens passa als humans de vegades, allò de no saber què fer amb les mans. De veritat? Però si està dirigint amb elles! Si Gergiev fóra José Antonio Maldonado, encara. I tampoc justifica la mida diminuta.

Per què dirigeix amb un escuradents? Doncs hi ha fins a tres versions diferents i encara no he pogut esbrinar quina és la vertadera. Probablement perquè Gergiev vol mantindre el misteri o, simplement, una d’elles és la certa i el director passa de tot.Clica per tuitar

I una tercera raó seria una resposta del director als crítics, que l’haurien acusat de dirigir sense batuta. Per una banda no em sembla estranya una resposta d’aquest tipus: menysprear aquestes opinions amb un gest (quasi) absurd. Per una altra, em sembla donar-li encara més importància, si el que vols és justament el contrari. Potser va fer aquesta boutade i li va agradar la idea.

No sé, si algun dia us el trobeu, li ho pregunteu.

Mentrestant, gaudiu de l’escuradents (i, sobretot del silenci inicial) amb una obra de la que haurem de parlar amb calma un dia d’aquests, el Boléro de Maurice Ravel en la versió de la Simfònica de Londres sota la batuteta de Gergiev:

BONUS TRACK | Voleu un bonus track després de 15 minuts de Boléro? Ah, que no l’heu vist sencer… doncs repasseu el principi en una altra versió, més curta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

6 Shares
Share
Tweet
Share