Sobre mi

📷: May Zircus

Vaig començar a tocar en la banda del meu poble (com a bon valencià…) i el meu interès per la música em va portar a fer els estudis de trompa i els de musicologia al conservatori de Múrcia. Tot seguit, em vaig traslladar a Barcelona per a especialitzar-me en trompes històriques amb Javier Bonet.

Des de sempre, he combinat la interpretació i la investigació, així que vaig fer un Màster en Interpretació de la Música Antiga (ESMUC-UAB). Junt al clarinetista Oriol Garcia, vam presentar un projecte musical i de recerca dirigit pel Dr. Josep Borràs al voltant de l’ofici de músic des de l’activitat concertística i la construcció d’instruments de vent fusta a la Barcelona de finals del segle XVIII.

I la cosa no es va acabar allà: sóc Doctor en Musicologia per la UAB, on vaig defensar la tesi ‘El quartet de trompes de l’Orquestra Pau Casals (1920-1937)‘, dirigida pel Dr. Joaquim Rabaseda. Aquest treball documenta la preocupació de Casals pels trompistes de la seua orquestra i aprofundeix en les pràctiques interpretatives i els instruments dels músics actius a Barcelona abans de la Guerra Civil.

Com a intèrpret, he treballat principalment en dues vessants: la música antiga (amb instruments d’època) i la música contemporània. He col·laborat amb diferents formacions com Vespres d’Arnadí, Orquestra Barroca Catalana, Acadèmia 1750, Música Antiga de Girona, Orquestra del Montsalvat, Reial Companyia d’Òpera de Cambra (Catalunya), Forma Antiqva, Los Músicos de Su Alteza, Nereydas (Espanya), Les musiciens du Louvre, La Chapelle Rhénane (França), Les musiciens du Prince (Mònaco), La Chambre du Roi, The Northern Consort (Holanda), Capriccio Barockorchester (Suïssa) o MusicAeterna (Rússia).

En l’àmbit de la música contemporània, he participat amb l’ensemble bcn216 en les estrenes de Piturrino fa de músic de Carles Santos i l’òpera LByron d’Agustí Charles, entre d’altres.

També he estat convidat pel Quintet Frontela, l’Orquestra de Cambra de Granollers, l’Orquestra Terrassa 48, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Banda Municipal de Barcelona i l’Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya.

El meus interessos com a investigador es mouen entre els segles XVIII i XX, principalment al voltant de l’ofici de músic i del meu instrument: els repertoris, pràctiques interpretatives i músics històrics, especialment a la ciutat de Barcelona.

He fet divulgació per a totes les edats amb cursos, xerrades i tallers. M’apassiona la construcció d’instruments i l’ús de la tecnologia per a afavorir l’accés a experiències musicals. He coordinat, dissenyat i desenvolupat diferents projectes educatius, tant pedagògics com de formació al llarg de la vida per a les principals institucions del país, on destaque el concert Out of the [Cage] per a l’Auditori de Barcelona.

Sóc soci de la cooperativa Musicop, des d’on treballe en la gestió de projectes educatius i culturals i dirigisc l’Escola Municipal de Música “Montserrat Almirall” de Sitges. Sóc professor del Departament de Musicologia de l’ESMUC.