Què és la música antiga (2)Temps de lectura: 3'

Continuem amb aquella definició de l’anomenada música antiga, de la mà dels comentaris d’alguns amics i coneguts, i també amb l’expertesa del Dr. Indiana Jones.

Després de l’anterior article sobre ‘Què és la música antiga?‘, he rebut uns quants comentaris per les xarxes i uns altres pocs en viu i en directe. Vull respondre a alguns amb aquesta segona part i ho faré (a poder ser) d’una manera bastant gràfica.

El primer comentari i un dels més interessants és el de la Marta, que em deia: “Després de llegir em quedo amb la curiositat de saber què entens per actitud?“. I després em preguntava l’opinió personal sobre l’exemple de L’Arpeggiata. Bé, amb l’ajuda del Dr. Jones, li explicaré a la Marta (i també a la resta) quina és l’actitud que tinc associada a la música antiga. L’opinió personal quedarà en la intimitat, com el català d’Aznar.

Ja deia que és una actitud vital: fixar-se en els detalls, mantindre la curiositat al 1000% i normalment ve acompanyada per una enorme capacitat de sorprendre i de sorprendre’s.Clica per tuitar

Perquè, comencem pel principi, aquesta actitud no és una visió concreta sobre la pràctica interpretativa. Té més a veure amb el paper de l’intèrpret respecte a les fonts (la música sobretot l’escrita), per una part, i les relacions que estableix amb la resta de músics i amb el públic o públics als quals s’adreça. O (com deia l’Eduard), la “llibertat interpretativa” que es desprèn dels dos exemples que proposava (evidentment, de manera molt més provocadora el segon…).

I no es tracta d’una “actitud” pròpia i exclusiva de la música antiga sinó que he comprovat que està molt més relacionada amb la música contemporània i també amb la música moderna i el jazz. De fet, sempre he cregut que els extrems es toquen. Ah, i fins i tot és una actitud vital, abans que artística, però no avancem esdeveniments.

Esteu preparats? Comencem!

La famosa actitud que veig a la música antiga es fonamenta en la inquietud d’investigar, d’observar i de descobrir:

No és una simple recerca de repertori perdut de compositors oblidats. Aquesta ha estat una tasca important durant dècades, íntimament relacionada amb la musicologia (històrica). Però hi ha tot un seguit d’intèrprets que han fet passes en altres direccions: altres repertoris, altres mirades i altres relectures, altres propostes escèniques,… Des de l’observació de la realitat actual i el descobriment de barreges de llenguatges, de manifestacions artístiques, des de l’experimentació amb instruments i tècniques però també amb les experiències de concert i les propostes per pujar a un escenari (si és que n’hi ha un).

Ja deia que és una actitud vital: fixar-se en els detalls, mantindre la curiositat al 1000% i normalment ve acompanyada per una enorme capacitat de sorprendre i de sorprendre’s:

També aquesta actitud suposa prendre riscos:

Des que els primers bojos es van posar a les mans i als llavis instruments antics (amb l’estigma de ser menys evolucionats, de sonar menys, de ser difícils de tocar, de desafinar!), van  acceptar el risc de no ser perfectes. Tampoc era aquest l’objectiu. Harnoncourt va dir (referint-se a les trompes, ja us en parlaré en detall): “Els músics han sacrificat el sagrat repte d’arriscar-ho tot per la glòria de tocar bellament per l’altre repte d’evitar errors. Què hem guanyat si tot és exacte però res és meravellós?”.

Així que, en definitiva, aquesta és l’actitud de la que parlava, benvolguda Marta:

Ah, encara tinc una millor definició de música antiga, però com tantes altres coses no me l’he inventada jo. És la que proposa l’Enrike Solinís, líder de l’Euskal Barrokensemble. No us perdeu les propostes que té, ni aquestes sàvies paraules:

 

 

BONUS TRACK | Podria destacar moltes coses del treball de l’Euskal Barrokensemble, però vaig a un bàsic: els arxiconeguts Canarios de Gaspar Sanz, en una versió… sorprenent? Gaudiu-lo! I passeu, com deia la Montse, al “costat fosc de la música antiga”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

12 Shares
Share
Tweet
Share