Què és la música antiga? (1)Temps de lectura: 3'

Deixeu-me començar pel final: la música antiga és una actitud. No és una qüestió al voltant de l’edat del repertori. I el debat sobre l’autenticitat (de les interpretacions) fa temps que ja no es contempla entre els intèrprets.

Aquests dies comencen a inaugurar-se les diferents temporades de concerts. Aprofitant aquest inici, us vull parlar del que en diuen música antiga. Principalment per dues raons: primer, per a explicar-vos que he tingut l’enorme plaer d’escriure els textos del llibret de la temporada d’Antiga de l’Auditori i no us ho havia dit encara; i en segon lloc, perquè és al dedique una bona part del meu perfil professional.

Del primer, espere que gaudiu dels textos tant com jo a l’escriure’ls. No us perdeu un dels meus favorits, el debut a l’Auditori del Collegium 1704 i el seu director Václav Luks.

Sobre què és la música antiga, us diré que com a intèrpret i com a investigador m’he apropat a la història i a la pràctica (o era a l’inrevés?) del que amb el temps s’ha deixat d’anomenar en molts cercles música antiga per a denominar-se HIP (de les sigles en anglès Historically Informed Performance) per a evitar bona part de les crítiques provinents des de diferents àmbits, acusant l’etiqueta de falta d’autenticitat, en el millor dels casos. I d’aquesta impossibilitat (per ara) manifesta de no poder viatjar en el temps.

He tingut l'enorme plaer d'escriure els textos del llibret de la temporada d'Antiga de L'Auditori i no us ho havia dit encara. Espere que gaudiu d'ells tant com jo a l'escriure'ls. No us perdeu un dels meus favorits, el del debut del Collegium 1704.Clica per tuitar

Tornant al principi, la música antiga és, per a mi, una actitud de l’intèrpret. Si bé l’històric té un recorregut ampli sobre l’antiguitat del repertori i recuperacions de peces i d’instruments, actualment la línia de treball va en unes altres direccions.

Us en parlaré amb una mica més de detall en properes entregues. En resum, amb les eines i els coneixements que té el músic actual, es presenta una interpretació del segle XXI. Perquè és irreal pensar que fem música del segle XVII com en el segle XVII. Això és, senzillament, impossible: no existeix el públic del XVII.

Com a exemple de què fa un músic d’antiga (i com), us presentaré dos versions de la mateixa peça, la cançó “Twas within a furlong” de Henry Purcell. La font per a la interpretació és la imatge que encapçala aquest article. Podeu trobar-la, per exemple a la Biblioteca Nacional d’Escòcia.

En el text (musical) hi ha la línia vocal (amb la lletra) i un baix. La part de veu està “en la tessitura d’una flauta”, segons informa el mateix editor a la portada. I pel que fa a la lletra, només hi ha la primera estrofa, les altres dues estan anotades (només les paraules, sense la música) a la pàgina següent. Al baix no indica la instrumentació (quin o quins instruments ho han de tocar). Segons la mateixa portada han de ser: “tiorba-llaüt, baix de viola, clavicèmbal o orgue”. Ah, i no està xifrat, és a dir que no indica expressament quins acords o quina realització fer: queda en mans de l’intèrpret, segons la pràctica comú de l’època (o no…).

Aquest és el primer exemple, amb el conjunt Les Ambassadeurs i la Katherine Watson:

La tria dels intèrprets: una dona que canta, un violí i una flauta de bec que improvisen un interludi instrumental, i un violoncel, un arxillaüt i un virginal (un clavicèmbal en miniatura, típic a l’Anglaterra de Purcell) en la part del (baix) continu.

I ara, una versió diferent. La de L’Arpeggiata amb Vincenzo Capezzuto:

La tria dels intèrprets: un home que canta, una melòdica i una guitarra elèctrica que improvisen dos interludis instrumentals, i una guitarra elèctrica, una guitarra barroca, una tiorba, una arpa i un contrabaix en la part del (baix) continu. Ah, i dos percussionistes.

De moment, acabem aquest article en aquest punt. Teniu els comentaris per a fer qualsevol aportació. Aquest és el bonus track… endavant: opineu!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

36 Shares
Share
Tweet
Share