Directors en acció (7): Leonard Bernstein (1)Temps de lectura: 3'

Tal dia com avui, Leonard Bernstein hauria fet 101. Acaben ara els dos anys de celebració del seu centenari. I tot just és el seu aniversari i el de la nostra pàgina!

Ha passat un any des del nostre primer article (sobre Leonard Bernstein, evidentment) i després de les vacances volem tornar a ell en aquesta data per a celebrar-ho i també per a agrair a tots els que seguiu cada setmana aquests articles: una cinquantena durant aquest primer any i més de 5.000 visites. Moltes gràcies!

A més de continuar la ja famosa sèrie ‘Directors en acció‘, aquest article dóna resposta a una pregunta que em van fer fa unes poques setmanes: què és el que fa el director?

Perquè vaig assistir a un concert on no hi havia ningú amb la batuta, sinó que era el concertino (el primer violí) qui dirigia els seus col·legues. Un dels meus acompanyants a la vetllada em va preguntar: “si no hi ha director (i funciona), per a què serveix?” Ui, difícil resposta. Teniu temps?

Només un parell d’aclariments: normalment no veureu dirigir així a cap director. Tampoc a Bernstein. Però les grans figures de vegades tenen aquesta tendència a la 'boutade'. Ah, tampoc al temps de Haydn era necessari cap director.Clica per tuitar

Bé, la figura del director és relativament moderna a la història de la música i bàsicament neix de la necessitat de posar d’acord a un grup de músics que, per la complexitat de la música, per la mida del conjunt o, principalment per una manca de temps i de recursos, no pot fer-s’ho entre ells. És una feina sorgida després de la crisi (post 1789, s’entén).

És a dir que inicialment com a mesura d’estalvi (és més ràpid i barat) deleguen la responsabilitat en aquesta figura i, a poc a poc, també la totalitat de les decisions musicals. En resum, el director acaba sent el responsable últim de la interpretació musical.

Com deia, això és un resum molt resumit. Tot i que quan veiem la feina d’un director el dia del concert, ens hem perdut la part més important, que és la que succeeix durant els assajos. Allà el director indica com serà la interpretació: des de la velocitat de la música (el tempo) fins als volums (les dinàmiques), des de quin tipus de fraseig vol fins a quins equilibris fa en les sonoritats de la plantilla. És a dir que juga amb els diferents paràmetres per a aconseguir el resultat que vol.

Amb aquest treball durant els assajos, algú com Bernstein pot permetre’s el luxe de dirigir així el dia del concert:

 

Només un parell d’aclariments: normalment no veureu dirigir així a cap director. Tampoc a Bernstein. Però les grans figures de vegades tenen aquesta tendència a la boutade.

Per altra banda, al temps de Haydn no era necessari un director, ni per a fer aquesta simfonia ni tan sols per a fer una òpera completa, entre els músics eren capaços de resoldre-ho. Com també ho són els membres de la Filharmònica de Viena que toquen en aquest vídeo. Ah, a més, aquest moviment és repetit. L’orquestra ha tocat tota la Simfonia núm. 88 de Haydn, també aquest quart moviment, i ofereixen com a bis, la repetició d’aquest últim.

La interpretació, tant la primera vegada com en aquesta segona, ja estava treballada durant els assajos, En aquesta versió sense mans, Bernstein encara dóna més espai als músics per a comunicar-se entre ells i tocar junts, sense interferències. Amb l’expressió de la cara (com també havia fet quan utilitzava les mans, però potser menys exageradament), només corrobora i afirma les dinàmiques i el caràcter que ja havien practicat prèviament i que acabaven d’interpretar.

 

BONUS TRACK | Un altre dels moments divertits de Bernstein amb la batuta (o sense!) és en aquest episodi del Young people’s concerts, dirigint la Segona de Sibelius amb la NYPO. No parpellegeu que us ho perdreu!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

9 Shares
Share
Tweet
Share