“A vostè, senyor Ase”Temps de lectura: 3'

Fa uns dies, repassava la història de la composició dels concerts per a trompa de Mozart amb els alumnes de l’ESMUC. Aquestes peces són el resum d’una història personal que ha transcendit al repertori trompístic.

Els concerts de Mozart són part imprescindible del repertori dels trompistes. Quan comences a estudiar-los, una de les primeres coses que t’expliquen és que hi ha quatre (perquè tu has començat pel Primer) i també et diuen que els va escriure per a un amic (i que es dedicava a fer formatges).

Com sempre, casi tot és fals (excepte algunes coses). Perquè no en va escriure només quatre, en va fer més (almenys 7). Perquè el número 1 no és el primer (sinó l’últim, si més no, la meitat). I, això sí, Mozart els va escriure amb un amic seu en ment: el trompista Joseph Leutgeb (1732-1811). Ah, però no era formatger.

Sobre Leutgeb s’han dit (i escrit) moltes coses però ja fa un temps que el musicòleg Michael Lorenz va escriure un documentat article aclarint i actualitzant moltes de les llegendes sobre el músic: des del seu nom o la data de naixement a la possible relació amb el (primer) concert per a trompa de Haydn o el seu suposat ofici de formatger. Perquè sembla era el sogre el que tenia el negoci.

En efecte Leutgeb era un bon conegut de la família Mozart. Es van trobar freqüentment a Salzburg i a Viena. La confiança era tal que el concert K417 porta la inscripció 'Wolfgang Amadé Mozart ha tingut pietat de Leutgeb, cul, ase i ximple'.Clica per tuitar

Tot i que no seria res estrany que, a part de tocar la trompa, també haguera regentat un negoci com aquell, o de sabates, o d’edició de música, o de construcció d’instruments. Gran interessat en l’ofici de músic al llarg de la història, sé que no ha canviat massa i el fet d’haver treballat en negocis menys o més relacionats amb la música era un costum molt habitual entre els instrumentistes, d’abans i d’ara!

Bé, en efecte Leutgeb era un bon conegut de la família Mozart. Així ho demostren les cartes de Mozart, i també del seu pare, Leopold. Es van trobar freqüentment a Salzburg i a Viena, però també de viatge per Europa, a Itàlia. La confiança era tal que el concert K417 (el conegut com a Segon) porta la inscripció “Wolfgang Amadé Mozart ha tingut pietat de Leutgeb, cul, ase i ximple”.

I més encara, el Rondó K514 (que habitualment completa el Concert núm. 1, que en realitat no s’ha conservat complet: és la suma de l’Allegro K412 i d’aquest rondó) porta no només la dedicatòria “A vostè, senyor Ase”, sinó tot un seguit de comentaris jocosos al llarg de tot el moviment: “força!”, “què, has acabat ja?” (només començar), “em fas riure”, “ajuda!”, “prou, prou!” (al final del tot)… a més de la indicació “Adagio” a la part de trompa en comptes de l'”Allegro” que hi ha per a l’orquestra.

Roger Montgomery, trompa solista de l’Orchestra of the Age of Enlightenment, va oferir un concert amb la projecció (i traducció) de tots els textos que acompanyen el manuscrit del rondó K514.

Rieu i gaudiu de l’espectacle:

BONUS TRACK | Hi ha uns quants trompistes que han enregistrat els quatre concerts, uns quants menys han inclòs també els fragments incomplets, com Timothy Brown. I fins i tot alguns han tocat les reconstruccions d’aquests fragments, com Herman Jeurissen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

59 Shares
Share
Tweet
Share