#BernsteinAt100Temps de lectura: 2'

El 25 d’agost de 2018 Leonard Bernstein hauria fet 100 anys.

Des de fa un any i fins el proper 25 d’agost, es rememora i s’homenatja la figura del músic a tot el món amb l’etiqueta #BernsteinAt100. S’han fet nous enregistraments, milers de concerts, s’han reeditat els seus discos,… fins i tot ha guanyat un Grammy!

Durant la passada temporada i també en aquesta que comença, he rebut l’encàrrec de parlar de Bernstein, en un parell de les xerrades prèvies que organitza l’Auditori de Barcelona abans d’alguns dels seus concerts. La prèvia és tot un repte, sobretot perquè són només 30 minuts!

Per a la primera xerrada, abans de l’estrena a l’estat de la Simfonia núm. 3 ‘Kaddish’, la proposta era centrar-la en qui va ser Bernstein i no en l’obra protagonista del concert. Explicar Bernstein en mitja hora! Uau…

Bé, armat amb paper i boli i un bon grapat d’articles, enregistraments i vídeos vaig començar a donar-li forma a una xerrada que pogués incloure el Bernstein pianista, el director, el compositor, el professor, el divulgador, l’activista,… A poc a poc aniré compartint la selecció de fragments que vaig utilitzar per il·lustrar cadascuna de les facetes.

Calia parlar del seu interès per la música pop i pel jazz, però també destacar-lo com a pianista capaç de dirigir des del teclat un concert de Mozart o un de Gershwin. Era important no oblidar les seues relacions amb les orquestres de Nova York, Viena o Israel. Incloure també els seus concerts per a joves, així com reconèixer la seua tasca al capdavant del Festival de Tanglewood (i l’establiment d’altres festivals similars a d’altres continents). Havia de tractar els seus inicis com a director, les seues influències i els seus mentors. I explicar el Bernstein activista, capaç de parlar de la unitat del continent americà a través del seu ús de la percussió o reclamar l’atenció del món interpretant la Novena de Beethoven a Berlín amb una barreja de músics i cantants dels dos costats del mur, just en el moment en què queia…. Perquè tot i això (i més!) va ser Lenny.

Pianista, director, compositor, professor, divulgador, activista,... Perquè tot això (i més!) va ser Lenny.Clica per tuitar

Sembla poc? Doncs vaig trobar la manera de mostrar totes aquestes cares del polièdric Bernstein i, per a acabar la sessió, vaig descobrir un testimoni del propi director que em va semblar el final perfecte. El següent fragment de vídeo és part del documental ‘The Joy of sharing: Bernstein in Japan‘, que recull el naixement del Pacific Music Festival, un festival de música a Sapporo (Japó).

Es veu Bernstein dirigint l’orquestra de joves del festival i explicant la seua visió de la vida i la seua relació amb la música. Tenia 72 anys, visiblement malalt, va viatjar al Japó en contra del criteri dels metges i va morir menys de tres mesos després.

Després de veure aquest vídeo, no tornareu a escoltar de la mateixa manera la Segona de Schumann:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

17 Shares
Share
Tweet
Share